Årets bilder - 2016 / by Christian Andersson

Årskrönikornas och topplistornas tid är kommen. Vi dömer och bedömer, hissar och dissar. Och de flesta av oss gillar det. Vid sidan av SVT:s årskrönika är jag mest intresserad av alla sammanställningar av årets bästa bilder. Hittills har jag bockat av dessa:

Dagens Nyheter. Flera bra bilder, men trist att de presenterar dem i ett bildspel. En vill ju kunna klicka fram och tillbaka själv. En av bilderna som stack ut, och som säkert kommer att prisas så småningom, var Jonas Lindkvists skidbild i motljus.

Bildbyrån. Sportfotograferna nöjer sig inte med mindre än 150 utvalda bilder. Det borde de kanske ha gjort, men vaskar man lite så framträder flera guldkorn. Bland annat Joel Marklunds magiska skoterbild (3/150) och Petter Arvidssons fint komponerade simbild (137/150).

Aftonbladet. Oväntat dåligt. Med några undantag givetvis. Samtidigt känns det som att Magnus Wennman inte har kollat igenom alla sina bilder än. Vi kommer nog att se andra och bättre bilder från Aftonbladet när Årets Bild korar Sveriges bästa bilder från 2016.

Politiken. Bra bildjournalistik, men trist att de har dolt sina bästa porträttbilder bakom en betalvägg.

Jyllands-Posten. JP håller inte Politikens höga klass, men Greger Tychos annorlunda luciabild är fin.

Berlingske. En hel del bra bilder här med.

The New Yorks Times. Högst klass trots allt. En av årets starkaste bilder och som drabbat mig mest är tagen efter terrorattentatet på flygplatsen i Bryssel. Foto: Ketevan Kardava/Georgian Public Broadcaster, via AP.