Dokumentärt och kommersiellt för ICA / by Christian Andersson

När jag inledde min fotografiska bana för femton år sedan hade jag siktet inställt på pressfoto. Jag brann för den dokumentära bilden och The decisive moment. Högt upp på min bucket list stod att ställa ut bilder på Kulturhuset i Stockholm. 

Nu, femton år senare, bockar jag av Kulturhuset. För det har jag ICA att tacka. Tillsammans med en handfull andra fotografer, samt mina kollegor på fotobyrån Apelöga i Malmö, har jag fotograferat till ett gigantiskt dokumentärt fotoboksprojekt. 100 bildberättelser om lika många ICA-handlare runt om i Sverige. Resultatet blev en fin bok – Lokala avvikelser kan förekomma – på 375 sidor och som releasefirades med en utställning på Kulturhuset förra veckan. 

                                                                                                                                           Mingelfoto: Anders Liljenberg

                                                                                                                                           Mingelfoto: Anders Liljenberg

Pressfotografin då? Ja, den är sen länge avbockad och tillryggalagd. Den lämnade tyvärr en liten bitter eftersmak. Alltför många dagstidningar kokar soppa på spik och tror att den ska smaka lika bra. När en bransch som borde värna det dokumentära tappar tron på den berättande bilden är det bra att det finns kommersiella aktörer som inser värdet av ett trovärdigt bildberättande – Tappat, hittat liksom.

 

 

Så här ser några av mina bidrag ut i boken (Obs, ha överseende med att avfotograferingen av sidorna gjordes i all hast). 

_MG_10322.jpg
_MG_1026.JPG
_MG_1027.JPG
_MG_1025.JPG
_MG_1034.JPG